Si ndodh varësia nga nikotina?

Si ndodh varësia nga nikotina?

Varësia nga nikotina ndodh kur keni nevojë për nikotinë dhe nuk mund të ndaloni së përdoruri atë. Nikotina është kimikati në duhan që e bën të vështirë lënien e duhanit. Nikotina prodhon efekte të këndshme në trurin tuaj, por këto efekte janë të përkohshme. Kështu që ju zgjatni për një cigare tjetër.

Sa më shumë që pini duhan, aq më shumë nikotinë ju duhet për tu ndjerë mirë. Kur përpiqeni të ndaloni, përjetoni ndryshime të pakëndshme mendore dhe fizike. Këto janë simptoma të tërheqjes së nikotines.
Për disa njerëz, përdorimi i çdo sasie duhani mund të çojë shpejt në varësi nga nikotina.

Shenjat se mund të jeni të varur përfshijnë:

-Ju nuk mund ta ndaloni pirjen e duhanit. Ju keni bërë një ose më shumë përpjekje serioze, por të pasuksesshme për të ndaluar.
-Ju keni simptoma tërheqjeje kur përpiqeni të ndaloni. Përpjekjet tuaja për të ndaluar kanë shkaktuar simptoma fizike dhe të lidhura me humorin, të tilla si dëshira të forta, ankth, nervozizëm, shqetësim, vështirësi në përqendrim, humor i dëshpëruar, zhgënjim, zemërim, uri e shtuar, pagjumësi, kapsllëk ose diarre.
-Ju vazhdoni të pini duhan pavarësisht problemeve shëndetësore. Edhe pse keni zhvilluar probleme shëndetësore me mushkëritë ose zemrën tuaj, nuk keni qenë në gjendje të ndaleni.
-Ju hiqni dorë nga aktivitetet shoqërore. Ju mund të ndaloni së shkuari në restorante pa duhan ose të ndaloni shoqërimin me familjen ose miqtë sepse nuk mund të pini duhan në këto situata.
-Ju nuk jeni vetëm nëse jeni përpjekur të ndaloni pirjen e duhanit por nuk keni qenë në gjendje të ndaleni përherë. Shumica e duhanpirësve bëjnë shumë përpjekje për të ndaluar pirjen e duhanit para se të arrijnë abstinimin e qëndrueshëm, afatgjatë nga pirja e duhanit.

Ka më shumë të ngjarë që të ndaleni përgjithmonë nëse ndiqni një plan trajtimi që adreson si aspektet fizike ashtu edhe ato të sjelljes të varësisë nga nikotina. Përdorimi i ilaçeve dhe puna me një këshilltar të trajnuar posaçërisht për të ndihmuar njerëzit të ndalojnë pirjen e duhanit (një specialist i trajtimit të duhanit) do të rrisë ndjeshëm shanset tuaja për sukses.

Pyesni ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor që t’ju ndihmojë të hartoni një plan trajtimi që funksionon për ju ose t’ju këshillojë se ku mund të merrni ndihmë për të ndaluar pirjen e duhanit

Shkaqet:

Nikotina është kimikati në duhan që ju ben të pini duhan. Nikotina arrin në tru brenda sekondave nga marrja e një fryrje. Në tru, nikotina rrit çlirimin e kimikateve të trurit të quajtura neurotransmetues, të cilat ndihmojnë në rregullimin e humorit dhe sjelljes.

Dopamina, një prej këtyre neurotransmetuesve, lirohet në qendrën e shpërblimit të trurit dhe shkakton ndjenja kënaqësie dhe përmirësim të humorit.

Sa më shumë që pini duhan, aq më shumë nikotinë ju duhet për tu ndjerë mirë. Nikotina shpejt bëhet pjesë e rutinës tuaj të përditshme dhe ndërthuret me zakonet dhe ndjenjat tuaja.

Situatat e zakonshme që shkaktojnë dëshirën për të pirë duhan përfshijnë:

-Pirja e kafesë ose pushimet në punë
-Duke folur ne telefon
-Pirja e alkoolit
-Vozitja e makinës tuaj
-Kalimi i kohës me miqtë
Për të kapërcyer varësinë tuaj nga nikotina, duhet të bëheni të vetëdijshëm për shkaktarët tuaj dhe të bëni një plan për trajtimin e tyre.

Faktoret e rrezikut
Kushdo që pi duhan ose përdor forma të tjera të duhanit rrezikon të bëhet i varur. Faktorët që ndikojnë në përdorimin e duhanit përfshijnë:

-Mosha Shumica e njerëzve fillojnë pirjen e duhanit gjatë fëmijërisë ose viteve të adoleshencës. Sa më i ri të jeni kur filloni pirjen e duhanit, aq më e madhe është mundësia që të bëheni të varur.
-Gjenetikë. Mundësia që të filloni pirjen e duhanit dhe ta mbani pirjen e duhanit mund të trashëgohet pjesërisht. Faktorët gjenetikë mund të ndikojnë në mënyrën se si receptorët në sipërfaqen e qelizave nervore të trurit tuaj reagojnë ndaj dozave të larta të nikotinës që jepet nga cigaret.
-Prindërit dhe bashkëmoshatarët. Fëmijët që rriten me prindër që pinë duhan kanë më shumë gjasa të bëhen duhanpirës. Fëmijët me miq që pinë duhan gjithashtu kanë më shumë gjasa ta provojnë atë.
-Depresioni ose sëmundje tjetër mendore. Shumë studime tregojnë një lidhje midis depresionit dhe pirjes së duhanit. Njerëzit që kanë depresion, skizofreni, çrregullim të stresit post-traumatik ose forma të tjera të sëmundjes mendore ka më shumë të ngjarë të jenë duhanpirës.
-Përdorimi i substancave. Njerëzit të cilët abuzojnë me alkoolin dhe drogat ilegale kanë më shumë gjasa të jenë duha

Komplikacionet:
Tymi i duhanit përmban më shumë se 60 kimikate të njohura  dhe mijëra substanca të tjera të dëmshme qe shkaktojne kancer. Edhe “të gjitha cigaret natyrore” ose bimore kanë kimikate të dëmshme.

Ju tashmë e dini që njerëzit që pinë cigare kanë më shumë gjasa të zhvillohen dhe të vdesin nga sëmundje të caktuara sesa njerëzit që nuk pinë duhan. Por mund të mos e kuptoni se sa probleme të ndryshme shëndetësore shkakton pirja e duhanit:

Kanceri i mushkërive dhe sëmundja e mushkërive:

Pirja e duhanit është shkaku kryesor i vdekjeve nga kanceri në mushkëri. Përveç kësaj, pirja e duhanit shkakton sëmundje të mushkërive, të tilla si emfizema dhe bronkiti kronik. Pirja e duhanit gjithashtu e përkeqëson astmën.
Kanceret e tjera. Pirja e duhanit rrit rrezikun e shumë llojeve të kancerit, duke përfshirë kancerin e gojës, fytit (faringut), ezofagut, laringut, fshikëzës, pankreasit, veshkave, qafës së mitrës dhe disa lloje të leuçemisë. Në përgjithësi, pirja e duhanit shkakton 30% të të gjitha vdekjeve nga kanceri.

Problemet e zemrës dhe sistemit të qarkullimit të gjakut:

Pirja e duhanit rrit rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut (kardiovaskulare), përfshirë sulmet në zemër dhe goditjet në tru. Nëse keni sëmundje të zemrës ose enëve të gjakut pirja e duhanit përkeqëson gjendjen tuaj.

Diabeti:

Pirja e duhanit rrit rezistencën e insulinës, e cila mund të krijojë bazën për diabetin tip 2. Nëse keni diabet, pirja e duhanit mund të shpejtojë përparimin e ndërlikimeve, të tilla si sëmundja e veshkave dhe problemet e syve.

Probleme me sytë:

Pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e problemeve serioze të syve të tilla si katarakti dhe humbja e shikimit nga degjenerimi makular.

Steriliteti dhe impotenca:

Pirja e duhanit rrit rrezikun e zvogëlimit të lindshmërisë tek gratë dhe rrezikun e impotencës tek burrat.

Komplikimet gjatë shtatzënisë:

Nënat që pinë duhan ndërsa janë shtatzënë përballen me një rrezik më të lartë të lindjes së parakohshme dhe lindjes së fëmijëve me peshë më të ulët.

Ftohja, gripi dhe sëmundje të tjera:

Duhanpirësit janë më të prirur ndaj infeksioneve të frymëmarrjes, të tilla si ftohjet, gripi dhe bronkiti.

Sëmundja e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve:

Pirja e duhanit shoqërohet me një rrezik në rritje të zhvillimit të inflamacionit të mishit të dhëmbëve dhe një infeksioni serioz të mishit të dhëmbëve që mund të shkatërrojë sistemin mbështetës të dhëmbëve (paradontititi).

Pirja e duhanit gjithashtu paraqet rreziqe shëndetësore për ata që ju rrethojnë:

Bashkëshortët që nuk pinë duhan dhe partnerët e duhanpirësve kanë një rrezik më të lartë të kancerit të mushkërive dhe sëmundjeve të zemrës krahasuar me njerëzit që nuk jetojnë me një duhanpirës. Fëmijët prindërit e të cilëve pinë duhan janë më të prirur ndaj përkeqësimit të astmës, infeksioneve të veshit dhe ftohjeve.

Parandalimi:
Mënyra më e mirë për të parandaluar varësinë nga nikotina është të mos përdorni duhan në radhë të parë.

Mënyra më e mirë për të mbajtur fëmijët nga pirja e duhanit është të mos pini duhan vetë. Hulumtimet kanë treguar se fëmijët prindërit e të cilëve nuk pinë duhan ose që e lënë me sukses pirjen e duhanit kanë shumë më pak gjasa të marrin duhanin.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.